Korte keten

De korte keten: recht van bij de boer. Deel 3: boerenmarkten.

Als je kraakverse groenten wil en daarbij de impact op het milieu tot een minimum wil herleiden, kom je automatisch bij het principe van de korte keten terecht. We hebben het vandaag over boerenmarkten!

De korte keten

Korte keten staat voor een directe band tussen de producent (boeren) en consument. Door het ontstaan van tussenhandel zoals supermarkten en groentenwinkels is dat rechtstreekse contact grotendeels verdwenen. Maar er bestaan tegenwoordig initiatieven die deze band terug willen herstellen en duurzame voeding bij een breed publiek brengen.

We hebben geen ervaring met elk van deze organisatiestructuren, maar in grote lijnen werken ze rond dezelfde criteria: de aankoop gebeurt rechtstreeks bij een voedselproducent uit de regio en deze doet aan duurzame landbouw. Als je gebruik maakt van het systeem van de korte keten, creëer je minder verpakkingsafval, leggen de producten geen onnodige kilometers af en steun je de lokale economie.

Deze keer hebben we het over boerenmarkten.

Lokale (bio-) boerenmarkten

Van alle opties is dit een van de kortste ketens. Het mooie hiervan is dat je een rechtstreeks contact hebt met de boer. Je ziet de groenten en het fruit en kiest wat je wil kopen. Daarnaast heb je als consument geen verdere verplichtingen tegenover de boer.

Zo is er bijvoorbeeld in Antwerpen op het Falconplein elke zondag een biomarkt, waar verschillende bioboeren stand houden. Ook in Gent en omstreken zijn er wekelijks boerenmarkten zoals die op het Charles de L’Epeeplein, op het Casinoplein en die op de Standaertsite in Ledeberg .

Via de website www.rechtvanbijdeboer.be kan je op zoek gaan naar een (bio-)boerenmarkt bij jou in de buurt. Als je toch geen markt in de buurt kan vinden, misschien dat je je wel wil aansluiten bij een lokaal voedselteam of lid wil worden van een CSA-boerderij?

Niet elke markt is een korte keten

Niet elke markt biedt lokale producten aan. Op de meeste markten vind je verkopers die hun producten aankopen op veilingen of via een groothandelaar. De producten kunnen dan ergens uit België komen, maar ook uit het buitenland.

Uiteraard is het kopen van Belgische seizoensgroenten en -fruit al een superieur alternatief tegenover de buitenlandse exotische varianten. Maar als je belang hecht aan het minimaliseren van de afstand dat voedsel moet afleggen om tot bij jou te geraken, dan is lokaal kopen dé manier.

Er is wel een voordeel dat je op élke markt hebt en dat is de bulk verkoop. De meeste groenten liggen in bakken zonder verpakking. Als je goed voorbereid naar de markt vertrekt, met herbruikbare tassen en potten, kan je er verpakkingsloos winkelen. Dit geldt ook voor aankopen zoals kaas en eieren.

Meer weten? Op deze website kan je op zoek gaan naar een boeren (bio-)markt bij jou in de buurt!

Bekijk ook andere mogelijkheden om lokaal en duurzaam te kopen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *