bouillon
Afval verminderen Doe-het-zelf Eten & Drinken Recepten

Bouillon van groenteresten

We spraken al eerder over het gebruik van een wormenbak om je groenteafval te verwerken, maar je kan je groenteresten ook gebruiken om er een milde bouillon van te maken!

Als je geen zin of plaats hebt om een wormenbak te starten, of je hebt teveel groentenresten om te verwerken, kan je ze ook verwerken in een bouillon!

Het maakt je soep, saus of stoofpotjes voller van smaak, dan bij het gebruik van (enkel) bouillonblokjes opgelost in water. Deze groente- en fruitresten (schillen en harten) kan je onder andere gebruiken om milde bouillon van te maken:

  • appels
  • peren
  • ajuinen
  • look
  • aardappelen
  • wortelen
  • ananas
  • meloenen
  • paprika’s
  • tomaten voeten en topjes
  • courgette uiteinden
  • champignonvoetjes (maakt de bouillon donkerder!)
  • peultjes
  • peterselie steeltjes
  • spinazie steeltjes
  • sjalot
  • sla
  • bieten

Gebruik kool-smakende groenten of selder met mate, hun smaken zijn te dominant. Aubergine maakt de smaak bitter. Gebruik geen bananenschillen of citrusschillen.

Verzamel je schillen en resten in een goed afsluitbare doos in de koelkast, of in de diepvriezer als je er langer over doet om genoeg te verzamelen. Wanneer je genoeg hebt om een halve pot te vullen, vul je de pot met water zodat alle restjes bedekt zijn. Als je het in huis hebt kan je nog toevoegen: 1-2 laurierblaadjes , een paar takjes tijm, een takje rozemarijn, een 6-10 peperbolletjes, wat peterselie, een kruidnagel.
Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen in de pot met het deksel erop voor ongeveer een uur. Giet af.

Proef de bouillon voor je het gebruikt, in sommige gevallen kan een bouillon bitter smaken, waardoor die smaak ook in de soep terechtkomt.

De sterkte van de bouillon hangt af van welke groenteresten je gebruikt. Als je de bouillon sterker wil maken kan je bouillonklassiekers toevoegen zoals ui, prei, wortel, selder.

Tip: voeg eens enkele gedroogde vijgen toe aan je verzamelde groenten. Het geeft de bouillon een rijkere smaak.

Omdat je geen vet toevoegt aan de bouillon kunnen de groenteoverschotten daarna op de composthoop of in de gft-bak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *