waterkefir
Recepten

Waterkefir: een gezonde frisdrank

Waterkefir is een verfrissende, licht-bruisende probiotische drank die je zelf eenvoudig kan bereiden met weinig ingrediënten. Water, vruchten, suiker en kefirkorrels is het enige dat je nodig hebt om thuis zelf je gezonde frisdrank te maken!

Gezond

Waterkefir is een licht-bruisende probiotische drank. Probiotica zijn gunstige bacteriën die onze de darmen leven.
De probiotica in waterkefir stimuleren de werking van ons immuunsysteem en remmen de groei van schadelijke bacteriën.

Verder zit er in waterkefir een hele hoop gisten en ook vitamines zoals: B1, B2, B6, B12, C, D, H.

Daarnaast zorgt je bij het drinken van waterkefir voor minder afval dan bij een gekochte drank in de supermarkt, want de verpakking (glazen fles) blijf je hergebruiken.
Niets dan positiefs dus!

Zelf waterkefir maken

Waterkefir maken is niet moeilijk, je hebt er voor het standaard recept het volgende voor nodig:

Voor 1 liter:

  • 1 liter (kraantjes)water
  • 100g waterkefirkorrels
  • 35-50g biologische rietsuiker (ontdek wat naar jouw smaak het best is)
  • een halve citroen
  • 2 (biologische) gedroogde vijgen
  • Een weckpot (of een grote pot waar je het deksel los op legt)
  • een zeef uit kunststof

Omdat kefir een gevoelig organisme is, is het voor de kwaliteit en de werking van het brouwproces belangrijk dat de suiker, en liefst ook de vijgen van biologische oorsprong zijn.

Belangrijk: de kefirkorrels mogen nooit in contact komen met metaal, anders verliezen ze hun werking. Gebruik dus steeds houten of kunststof lepels en zeef.

Bereidingswijze:

  • Snij de citroen door midden en schil deze als die niet biologisch is.
  • Doe alle ingrediënten in de weckpot, leg het deksel er op, en zet hem op een plaats met kamertemperatuur.
  • Na ongeveer 48 uur is de bereiding klaar.
  • Giet de kefirbereiding af door de kunststof zeef. De drank is nu klaar en kan je best bewaren in een gesloten fles in de koelkast.
  • De vijgen gooi je weg, deze hebben hun smaak verloren. De citroen ook, maar soms kan je die een tweede keer gebruiken in een bereiding.
  • De kefirkorrels spoel je goed af en kan je meteen gebruiken voor een volgend brouwsel of je bewaart ze in een weckpot in de koelkast.

Bij het omzetten van de suiker door de kefirkorrels ontstaat er ook een zeer kleine hoeveelheid alcohol. Dit percentage is zo laag dat je het nagenoeg niet proeft. Dit ga je wel merken als je de kefir een keertje langer dan 2 dagen hebt gebrouwen.

It’s alive!

waterkefirkorrels

Wanneer je zelf waterkefir begint te maken zal je merken dat de 100 gram korrels waarmee je startte, als snel beginnen te vermenigvuldigen. Dat is een teken dat de kefirkorrels het naar hun zin hebben en gezond zijn. Je kan nu ofwel meer beginnen brouwen, of je korrels delen met vrienden, familie of buren! Als je er echt geen weg mee weet kan je ze nog altijd composteren op de mesthoop of in je wormenbak.

Als je even niet wil brouwen kan je de kefirkorrels in een hoeveelheid water een week of twee in de koelkast bewaren met een lepel rietsuiker.

Kefirkorrels

Je wil starten, maar waar vind je nu die kefirkorrels? Omdat kefirkorrels zich snel vermeerderen (soms zelfs verdubbelen per batch), vind je altijd wel iemand die extra heeft. Je kan het ook eens vragen op een online buurtplatform, of kijken op een zoekertjes website.

Probeer zeker eens om extra’s toe te voegen aan je kefirbereiding. Dingen die goed werken zijn: munt (gedroogd of vers), kruidnagels of een zakje kruiden/vruchtenthee. Je kan het tijdens of na de bereiding toevoegen. Wij doen het altijd tijdens, zodat de drank na 48 al een rijke smaak heeft.

Wat zijn jouw favoriete waterkefirrecepten? Laat het ons weten!

Nog enkele tips

  • Het is belangrijk dat je tijdens het brouwen de glazen pot niet afsluit. De kefirkorrels gaan bij het omzetten van de suiker, koolzuurgas produceren en als dat de druk in de pot te hoog wordt kan deze ontploffen!
  • Wil je toch wat meer koolzuurgas in de waterkefir? Dan kan je na het bottelen deze nog een dag, afgesloten, buiten de koelkast bewaren alvorens te koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *