Afval verminderen Eten & Drinken Recepten

Oud brood, heerlijk!

Velen onder ons eten dagelijks brood: wit, bruin, een croissant of een pistolet. Maar eens het brood uitdroogt en hard is, verdwijnt het onverbiddelijk in de vuilbak. Gelukkig zijn er alternatieven!

Brood blijft niet eeuwig vers en mals. Het overkomt iedereen wel eens dat die laatste paar sneetjes beenhard zijn geworden. Niets is verloren, je kan het nog een hele tijd bewaren en gebruiken! Hieronder beschrijven we enkele toepassingen om oud brood te gebruiken.

Oud brood bewaren

Wanneer je oud brood op overschot hebt, laat je het eerst volledig aan de lucht uitdrogen totdat er geen zachte stukken meer voelbaar zijn. Daarna bewaar je het in een goed afsluitbare doos of pot, totdat je ze gebruikt in een recept. Oud brood kan je op die manier lang bewaren.

Broodpudding

Heerlijk als dessert en tussendoortje. Ook perfect in te vriezen om later op te eten.

Ga naar het recept!

Bindmiddel

Gazpacho, de koude Spaanse soep, wordt gebonden met brood.
Ook bij Vlaamse karbonaden (stoofvlees) bindt men de saus met een boterham.

Croutons

Croutons zijn heerlijk in de soep of bij salades.
Snij het oud brood in blokjes en bak ze in een pan of rooster ze in de oven in olie goudbruin. Je kan ze kruiden hoe je wil: met peper en zout, of met bijvoorbeeld Provençaalse kruiden.

Croques

Als ze toch onder de gril gaan mogen ze al krokant zijn!

Wentelteefjes

Meng eieren en melk in een soepbord en dompel hierin de sneetjes oud brood. Bak ze in een pan en serveer met siroop of suiker.

Paneermeel

Paneermeel is eigenlijk niets meer dan oud brood dat fijn verkruimeld is. Wanneer je oud brood hebt kan je het ofwel zelf verkruimelen of de kruimels die achterblijven in je broodzak telkens bewaren in een aparte pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *