Korte keten

De korte keten: recht van bij de boer. Deel 1: Voedselteams.

Als je kraakverse groenten wil en daarbij de impact op het milieu tot een minimum wil herleiden, kom je automatisch bij het principe van de korte keten terecht. We bespreken vandaag Voedselteams vzw!

De korte keten

Korte keten staat voor een directe band tussen de producent (boeren) en consument. Vergelijkbaar met de boer die zijn waren op de markt verkoopt of de melkboer die de flessen melk aan de deur afzet. Door het ontstaan van tussenhandel zoals supermarkten en groentewinkels is dat rechtstreekse contact grotendeels verdwenen. Er bestaan tegenwoordig initiatieven die deze band terug willen herstellen en duurzame voeding bij een breed publiek brengen.

We hebben geen ervaring met elk van deze organisaties, maar in grote lijnen werken ze rond dezelfde criteria: de aankoop gebeurt rechtstreeks bij een voedselproducent uit de regio en deze doet aan duurzame landbouw. Als je gebruik maakt van het systeem van de korte keten, creëer je minder verpakkingsafval, leggen de producten geen onnodige kilometers af en steun je de lokale economie.

Deze keer bespreken we Voedselteams vzw.

Voedselteams

Voedselteams is een niet-commerciële organisatie die verspreid is over heel Vlaanderen. Het is een netwerk van lokale voedselteams en aangesloten producenten. Belangrijk voor voedselteams is het aanbieden van duurzame basisvoeding; vers, volgens de seizoenen, aan een eerlijke prijs en met minimale verpakking.

Voedselteams werkt via lokale autonome teams die hun eigen voedselproducenten kiezen, waarbij de leden hun producten kunnen bestellen.

De vzw wordt gesteund door een gedeeltelijke financiering via de overheid als socio-culturele beweging, deels door de jaarlijkse lidgeld bijdrage van leden en een bijdrage van de producenten, zijnde 6% van hun omzet.

Werking

Als nieuwe gebruiker sluit je je aan bij een bestaand team uit jouw buurt. Als lid betaal je jaarlijks €15 lidgeld per gezin (dit bedrag kan verschillen per team). Dan krijg je toegang tot een webwinkel waar je kan bestellen. Je kiest zelf wat en hoeveel je bestelt; groente- pakketten of fruitpakketen, losse groenten of producten. Afhankelijk van het team komen daarbij nog andere producten zoals brood, broodbeleg, zuivel, sappen, vlees of vis. Op een vast wekelijks tijdstip kan je je producten afhalen in een depot in jouw buurt.

Aansluiten

  1. Je contacteert een voedselteam uit jouw buurt via de website van Voedselteams.
  2. Deze contactpersoon geeft je al de informatie over de werking van het team: de locatie van het depot, met welke producenten wordt samengewerkt, welke vrijwilligerstaken binnen het team worden verdeeld (bijvoorbeeld enkele keren per jaar het depot openhouden).
  3. Na deze vrijblijvende informatie, ontmoeting of kennismaking beslis je al dan niet toe te treden tot het team.

Toen wij geïnteresseerd waren om toe te treden tot een team uit de buurt, kregen we de kans om het enkele maanden uit te proberen. Zo moesten we de eerste drie maanden geen lidgeld betalen, maar konden we wel al gebruik maken van de webshop om groenten te bestellen.

Wij zijn ondertussen anderhalf jaar lid van Voedselteams en zijn hier heel tevreden over. Het groentepakket is gevarieerd genoeg en soms krijgt onze boer hulp van collega-boeren om het pakket aan te vullen. Het depot houden we een viertal keer per jaar open.

Wekelijks krijgen wij een bericht van onze boer met een beschrijving van de groenten die in het pakket zitten en de stand van zaken op het veld. Dat is leuk en houdt ons betrokken.

Meer weten?

Bekijk ook andere mogelijkheden om lokaal en duurzaam te kopen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *