Recepten

Maak je eigen tafelzuur

Als je een teveel aan groenten hebt kan je een tafelzuur maken door ze in te leggen in azijn. Hierdoor kan je ze langer bewaren en heb je het hele jaar door je favoriete groenten op voorraad!

Wanneer groenten in het seizoen zijn (en dus goedkoper) koop ik soms een hele hoop om een deel er van te bewaren. Overschotten van je oogst uit de tuin gebruiken is natuurlijk nog beter!

Groenten kan je op verschillende manieren bewaren. Je kan ze bijvoorbeeld invriezen, drogen, inmaken (ook wel ‘wecken’) of inleggen. Wij hebben het in dit artikel over inleggen.

Bij het inleggen of pekelen van groenten gebruik je een zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap) en suiker om de groenten te bewaren. Het is een techniek die al lang bestaat. Vroeger was het een noodzaak, nu een leuke en handige manier om overschotten te conserveren.

Op die manier heb je altijd wel iets lekker in de kast dat je maaltijd dat extraatje kan geven. In mijn voorraadkast staat altijd wel een bokaal rode bieten of koolrabi om de volgende salade, wrap of sandwich op te smukken. Ingelegde groenten kan je ongeopend ongeveer een jaar bewaren.

Zoetzure wortel en witte rammenas

Je kan zelf je eigen recept samen stellen. De vorige keer maakte ik zoetzure wortel met witte rammenas. Het is alvast een groot succes en de voorraad krimpt snel!

Hieronder staat het recept dat ik daarvoor gebruikte. Je kan dit gebruiken als basis om zelf naar smaak je eigen groenten in te leggen.

Benodigdheden

  • voldoende bokalen met rubberen ringen en glazen deksels*.
  • 1 kg groenten: wortel en witte rammenas
  • 2 uien
  • 4 dl azijn
  • 350 gram suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel peper
  • 3 kruidnagels
  • half kaneelstokje
  • 2 theelepels tijm

*Tip voor als je dit niet hebt: je vindt ze vaak goedkoop in kringloop winkels.

Ik gebruikte voor de azijn een mix van wat ik in huis had: gewone witte azijn, rode wijnazijn en appelazijn.

Recept

  1. Schil de wortelen en was de rammenas. Snijd de wortelen en de rammenas in reepjes.
  2. Kook de wortelen en rammenas 5-10 minuten om ze iets minder hard te maken. Laat ze in geen geval zacht worden!
  3. Schil de uien en snijd ze in ringen.
  4. Breng de azijn met de suiker, laurierblaadjes, peper, kruidnagels, het kaneelstokje en de tijm aan de kook.
  5. Zet het vuur laag en voeg de uienringen met de groenten toe. Laat 3 minuten zachtjes koken.
  6. Neem de uienringen, groenten en laurierblaadjes er uit en laat in een vergiet uitlekken (de laurierblaadjes heb je niet meer nodig). Laat de azijn-suiker siroop nog enkele minuten doorkoken.
  7. Verdeel de groenten en uienringen over de potten. Giet de azijn-suiker siroop erover en zorg dat de groenten volledig onderstaan. Sluit de bokalen meteen.

De ingelegde groenten kan je ongeveer een jaar op een koele donkere plek (bijvoorbeeld een kelder) bewaren. Na openen bewaar je ze in de koelkast.

Steriliseren

Voor je de potten kan gebruiken moet je ze steriliseren. Dat is nodig om je groenten lang te kunnen bewaren.

Kook je bokalen met deksels en rubberringen 15 minuten in een ruime pot met water. Alles moet volledig onder water staan. Neem wanneer de tijd voorbij is, de potten voorzichtig uit het water en laat ze op hun kop drogen op een schone theedoek.

Experimenteer!

Als je de smaak te pakken hebt kan je naar hartenlust beginnen experimenteren! Je kan alle soorten kruiden gebruiken zoals komijn, rozemarijn, oregano, dille of steranijs. Als je het minder zuur wil kan je de azijn deels met water vervangen. Maar de zuurtegraad van je vloeistof moet wel minstens 2% zijn (gewone azijn is 5 tot 7%).

Zo zijn rode bieten bijvoorbeeld ook heel leuk om te doen. Ze kleuren alles wat je er bij doet rose. Deze kook je eerst ongeveer 40 minuten in water voor je ze verwerkt.

Voor mijn volgende keer probeer ik eens om enkel ajuinen met tijm en rozemarijn in te leggen.

Veel plezier bij het pekelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *